04 - 06 - 2019

De zon en je huid

Een gedegen onderwerp. Het is trouwens een ANTI-zonnebrand crème, maar voor het gemak, noemen we het nu ‘zonnebrand creme’. Het boeit mij al jaren enorm. Veel trainingen over gevolgd, veel over gelezen en altijd al mijn overtuiging geweest dat een anti-zonnebrand crème het voordeligst  ‘beautiful-aging’ product is (naast een goede scrub).

Al heel wat jaartjes geleden, mijn aller eerste vakantie zonder ouders en met mijn beste vriendje. Stel je voor: Spanje, Sitges 1998 (kun je jouw eerste vakantie nog herinneren zonder ouders?).

De voorbereiding begon al enkele weken van te voren, en vooral in mijn geval: ‘welke zonnebrand crème moet ik meenemen?’. Het werd Lancaster. Al was het alleen al omdat ze altijd die fabuleuze strandtas meegaven bij aankoop van 3 producten. Uiteraard had ik de bescherming nodig voor mijn gezicht, lichaam, beide in hoge en lage factor; een aftersun mét tan-extender, douchegel én nog eens Lancaster avond make-up..

Tijdens die en andere strandvakanties moesten mijn beste vrienden mij altijd uitlachen, omdat ik ook echt een timer zette om mijn eraan te herinneren na 2 uur de volgende laag aan te brengen. Ik nam dan ook altijd de gebruiksaanwijzingen erg serieus. Ook omdat ik toen al wist wat intrinsiek, in je huid, de schade kan zijn van UV licht. Was in die tijd ook mijn eerste kennismaking met Jill Sander SUN. Nog steeds mijn favoriet in de zomer!

Maar ja snapt, ik was dus al heel vroeg bezig met smeren en bewust omgaan met de zon, omgaan met licht. Nu uiteindelijk jaren later. Veel jaren. Besef ik wel dat ik de enige ben van al die lieve vrienden zónder pigmentvlekken.

Helaas liegen tegenwoordig de cijfers van het aantal nieuwe gevallen van huidkanker er niet om (www. volksgezondheidenzorg.info). Zijn er ook nieuwe richtlijnen en inzichten. Maar welke inzichten zijn mij bij gebleven? Bijvoorbeeld: hoe moet ik smeren en wat is voldoende?

Weet bijvoorbeeld dat de SPF (Sun Protection Factor) die op de verpakking staat is gemeten op één vierkante centimeter van de huid middels laser meetapparatuur. Dit is Europees vastgelegd. Hier volgt een klein weetje: het is dus op die vierkante cm gemeten, ongeveer 1,1mm dik. Wat de consument doet is die hoeveelheid (theelepel) uitsmeren over een groter stuk huid. Beeld jezelf in. Dit is dus veel te weinig om daadwerkelijk die factor te behouden. Dus een SPF 15 wordt een SPF 8, een SPF 50 wordt een SPF 25 en een SPF8…. ja, daar blijft niet heel veel meer van over. Dús mijn advies is altijd: overdadig. Veel. Meer.

Kies dan ook liever voor hoge factor, met een makkelijke smeerbaarheid. En wil je graag een volle of gel vorm? Voor mannen en vrouwen die snel pukkeltjes krijgen adviseer ik altijd een ‘light’ of ‘gel’ emulsie, want vaak is je zonneband c dan te vet. Heb je veel beharing dan kies voor een ‘sport’ variant. En goedkope varianten hebben vaak wel mijn voorkeur, want hiervan pak je sneller meer, maar kunnen ook minder gebruiksvriendelijk zijn in bijvoorbeeld een wit laagje, of vervelend uit te smeren. Maak het jezelf makkelijk en koop 1 goedkope en 1 dure. Eentje voor je persoonlijke en heerlijke verwen-momentje en die andere voor je partner en kinderen (grapje).

Make-up én de zon…

Voor die optimale bescherming en ‘beautiful-aging’ is het belangrijk regelmatig opnieuw aan te brengen. Dit doe jij natuurlijk als je lekker gaat zwemmen op je vrije dag. Dan houd je dat netjes bij. Na bijvoorbeeld iedere zwemsessie. Maar wat nu als je op je werk bent en lekker in de middag gaat lunchen? Dan heb je ook nog eens je blust op en eventueel je contouren mooi aangebracht in de ochtend. Hier kan toch geen zonnebrand crème overheen? Klopt! Maar hiervoor heb ik een goede oplossing! Sunforgettable SPF 30. een lichtgewicht, mineraal poeder die je niet voelt en de veiligste, niet irriterende SPF zonbescherming bied.

Jong gesmeerd is oud geleerd. Begin dus nu en dan garandeer ik je ‘Beautiful-aging’.

Liefs,

Sjoerd Vis